Zolgensma goedgekeurd voor Europa!

Wij lazen net het bericht dat de European Medicin Agency vandaag, 27 maart 2020, een goedkeuring heeft uitgegeven voor het medicijn Zolgensma. Dat is goed nieuws voor Jayme en alle andere baby’s met SMA type 1!

Helaas is het niet zo dat Jayme nu direct behandeld kan worden. Zolgensma moet nog goedgekeurd worden voor de Europese markt door de Europese Commissie. Als deze goedkeuring er ook doorheen is, gaan alle lidstaten afzonderlijk van elkaar bekijken of ze Zolgensma gaan vergoeden en voor welke prijs ze dit willen doen. Er komen dan per land onderhandelingen met de farmaceut. Al met al kan dit hele proces nog jaren in beslag nemen.

Wij hopen natuurlijk dat de Europese Commissie snel een besluit neemt over het toelaten van Zolgensma op de Europese markt. Nog meer hopen wij dat minister Martin van Rijn onmiddellijke goedkeuring voor de Nederlandse markt geeft, zodat Jayme zo snel mogelijk behandeld kan worden. Er is geen tijd voor jarenlange onderhandelingen!

Tot dat duidelijk is of Jayme Zolgensma via de Nederlandse overheid kan krijgen, blijven we doorgaan met actie voeren voor hem om het hoge bedrag van 1,9 miljoen euro op te halen. Mocht Jayme uiteindelijk de behandeling vergoed krijgen, dan zal het opgehaalde geld besteed worden aan de hulp voor andere baby’s en kindjes met SMA type 1.

Het artikel van de EMA kun je hier lezen (wel in het Engels).

Deel dit artikel

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn
Scroll naar top