Jayme in Budapest – Week 14

De laatste maand in Budapest is aangebroken voor Jayme en zijn ouders en hoewel het fijn is om weer terug te gaan naar Nederland, zullen ze het prachtige uitzicht vanaf het appartement zeker missen. Om nog zo veel mogelijk te genieten van de omgeving, gaat het gezin om de dag met Jayme wandelen, mits het weer het toelaat. Gelukkig was het de afgelopen week prachtig weer en heeft Jayme meerdere keren met papa en mama in het bos gewandeld. De andere dagen worden gebruikt om intensief met Jayme te oefenen, omdat dit niet lukt op de dagen dat ze gaan wandelen.

Op maandag gingen ze naar de overkant van de heuvel, waar ze eerder met de auto geweest waren. Het was de eerste keer dat papa en mama echt met Jayme gingen wandelen en ze vonden dit dus best een beetje spannend. De beademing was mee in de auto voor het geval dat Jayme deze nodig zou hebben, maar papa en mama besloten deze tijdens het wandelen niet mee te nemen. Ze hebben bijna dertig minuten gewandeld met Jayme door het bos en ze vonden het alle drie heerlijk! Het leven wordt eindelijk weer een beetje normaal.

Toen mama op dinsdag met Jayme ging oefenen, terwijl papa boodschappen aan het doen was, besloot ze om Jayme zo veel mogelijk rechtop en op schoot te nemen. In het begin vond Jayme dit erg lastig, maar door allemaal verschillende houdingen aan te nemen, lukte het hem uiteindelijk om rechtop met mama te knuffelen, met zijn hoofd op haar schouder. Ook dit was een heel bijzonder moment, dat helaas niet op camera is vastgelegd omdat er niemand was die een foto kon maken. Voor mama was het ontzettend fijn om weer even echt met Jayme te knuffelen en samen door de kamer te dansen.

Op woensdag ging Jayme met papa en mama naar een bos in de buurt, nadat ze eerst even boodschappen gingen doen. Omdat Jayme nog in sociale isolatie zit, moest hij met mama in de auto blijven. Terwijl mama en Jayme aan het wachten waren, video-belden ze even gezellig met Nederland. Het wandelen in het bos was weer geweldig en Jayme genoot van elk moment. Er waren heel veel hondjes die Jayme constant nadeed. Ook zwaaide hij gezellig naar voorbijgangers. Het bos is maar vijf minuten rijden van het appartement, dus zeker voor herhaling vatbaar.

Jayme heeft deze week laten zien dat hij weer vooruitgang heeft geboekt. Hij draait helemaal op zijn buik als hij in bad ligt en probeert dit ook te doen op de mat, al is dit nog te moeilijk. Ook wordt er hard geoefend met het optrekken van de beentjes en lukt het Jayme al een beetje om dit zelf te doen. Jayme zit nog elke dag in zijn stoel tijdens het eten en wil zelf het liefste brood ‘eten’, met komkommer op een goede tweede plek. Hij oefent met ‘ja’ zeggen en ook met ‘mama’, al klinkt het meer als ‘mmmmwa’.

Aankomende maandag is er weer een korte controle in het ziekenhuis om de leverwaardes in de gaten te houden. Ook zal er aankomende week officieel afscheid genomen worden van het hele Zolgensma team van het Bethesda Kinderziekenhuis. Ondertussen wordt er van alles in gang gezet om de nazorg in Nederland direct goed op te pakken. Het gezin zal in de tweede week van november terugvliegen naar Nederland, er zullen dus nog maar een paar blogs volgen over Jayme in Budapest.

Deel dit artikel

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn
Scroll naar top